Husbygård Herrgård – Walk your Talk

Foto/copyright Husbygård.

Vackra skapelserika dagar för Angelina Naturalis på Husbygård herrgård under Sarahkka´s kurs Walk your talk,  11-15 april 2018.

För mig innebär Walk you Talk att känna igen vad som redan är mig givet i livet och själv våga investera min kraft, tid och energi i att möta det, uppmärksamma det och ta vara på den gåvan.

Att lyssna till hur livet vill leva genom mig, och gå den vägen, är till både hjärtats och jordens glädje. För mig är det inspirerande att möta människor vars drivkraft och motivation är äkta, sprungen ur nyfikenhet, fascination och enkelhet. På så vis påminner vi varandra att gå vara egna vägar, se varje hjärtas resa och uppmuntra dess väg, även om det innebär att våra vägar delas. Och att mjukt ifrågasätta det vi möter, för när vi glömmer att lyssna på oss själva och imiterar andra, lär vi sällan känna vad som verkligen är genuint och viktigt i våra egna hjärtan – en verklighet oftast mer fantabulös än vad vi vågar drömma om. Kursen hålls av Marie Ytterman i samarbete med Bjørn & Maria (samt alla närvarande deltagare).

Hjärtats impulser ångade hett i köket bland grytor, mandoliner och blenders då njutning och skönhet skapades för glada smaklökar och ögon. Dagarna innan kursdeltagarna anlände myste jag i stillhet på herrgården och grubblade samt improviserade fram några nya recept. Raw food i all dess enkelhet serveras ofta till frukost med gröna närande smoothies och sköna tilltugg, en potpurri av kreativa lunchrätter, gudagoda desserter samt till middag varma innehållsrika grytor och soppor, denna vecka med en hel del ayurvedisk inspiration. (Bilden visar mig och en vackra matsalen i bakgrunden – och skåpet som med all säkerhet leder in till Narnia…)

I skogen fanns fullt av vackra röda kornellkvistar som jag samlade ihop och dekorerade den vackra matsalen med, hela långbordet pryddes samt takkronan, i kombination med gula chrystantemumblommor och påskliljor. En vacker blommig upplevelse som ger skön matro och många subtila glädjeämnen för hjärteroten. Dessutom såg det ut som om häxorna fastnat med sina kvastar på väg till blåkulla.

     

Till välkomstlunch bjöd menyn bland annat på Smoked delicious paprika burgers på salladsbädd med groddad svart quinoa och sesam-limesås. Till dessert vaniljbakade päron med raw nougat-chokladsås. Tabbouleh med tranbär & grönkål med grön avokado-koriandersås, jordärtskocks-cremé, chocobliss-smoothie och diverse andra ”överjordiska” ting fyller resten av veckans dagar…

En ny rätt som serverades var Katalonsk bechamel (till höger) – muskotkryddad bakad blomkål, inspirerad av min goda vän Robert Calderon Bertran från Katalonien som var min medskapare sist under kursen på Husbygård i januari 2018. Bilden ovan visar Makirullar med vinkokt svamp, finstrimlade grönsaker och hem-mjölksyrad rödkål med Lillpite-plockade enbär & ingefära.

Bakade sötpotatis-fries med tartarsås och ”havspinnar” (till höger) var en kul rätt att servera samt Mexican plate (till vänster) med paprikakryddade majs- & linfrökex, marinerade skogschampinjoner, solrosfärs, guacamole och varm bönsalsa.

Frukostbuffé med hembakta morotsscones, chiablåbärsmarmelad, avokadosmör & fruktfat var uppskattat likväl som Ayurvedisk-inspirerad morgonbuffé med bland annat varmkryddad havregröt med kardemumma, fånkål och rostade mandlar, serverat till medjool-dadlar och goda tilltugg samt en inom Ayurveda legendarisk kärleksdryck alá Angelina. Se beskrivning nedan.

<– Volcanic-chia pudding!

Den här kärleksdrycken är värd några extra ord. Inom Ayurvedan finns två växter som sedan några tusen år tillbaka frekvent används för att stimulera och befrämja hälsa i våra reproduktionsorgan och den vackraste av skapelse-juice som kan ge nytt liv. Både hos kvinnor och män. Givetvis ingen överraskning från ett land som fött fram Kama Sutra.

”Shatavari” – den läkeväxt som används av kvinnor kallas även för ”She who posses a fertility to have one-thousand husbands”. Hyfsat potent påstående och verksam som ekvivalent till den manliga varianten Ashwagandha.  Dessa pulvriserade växter blandas samman med finriven muskot, färsk ingefära, mortlade kademummafrön, en nypa nejlika samt saffran och hettas upp i mjölk (i det här fallet havremjölk eftersom jag endast lagar växtbaserad föda, annars är getmjölk att föredra som hjälper ämnena att transporteras ut i kroppen), vari hackade mandlar och någon enstaka medjooldadel lägg i. Den heta drycken är gul som guld, doftar honung och indisk solnedgång och sköljer över sinnet som en varm böljande våg.

God stämning rådde kring frukostbordet 

TIRAMISU 

En bortom-överjordisk raw tiramisu som smälter i munnen i en smakexplosion av egen rang. Inspirerad av min vän Nilla Ekeberg som är en av de skickligaste och konstnärligaste Raw food-kreatörerna jag mött.

På tallriken serverades en underbar jordärtskocks-creme på en salladsbädd av marinerad blomkål, rostade cashewnötter och lime.

Nästa kurs med Sarahkka på Husbygård är till Midsommar, då kommer min kära vän Clara Alskog att träda in med sin skapelsekraft och blåsa liv i det gamla pig-köket (se bilderna ovan från vårt samskapande i Sørreisa, nord Norge under fjolåret).

Under midsommarens magiskas blomstertid kommer nämligen jag ha famnen full av örter och växtvandringar (snart kommer ett inlägg om ört-turnén) samt ta emot långväga besök från någon som har cyklat över en hel kontinent för att vara med mig…

Vi ses bland blommorna och ogräsen, längtar redan! ❀

Foto: Karin Lindén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *